Salon International je največji frizerski sejem, ki poteka vsako leto v Oktobru V Excell centru v Londonu. Letos sem se sejma že tretje leto zapored udeležila tudi jaz, skupaj z ostalimi dijaki Sredje Frizerske šole Ljubljana, ki so bili takrat v Londonu na enomesečni izmenjavi. Sejem je sestavljen iz osrednjega prostora, kjer so stojnice različnih velikih frizerskih znamk ali salonov, kjer lahko kupiš različne stvari. vse od škarij in strojčkov za striženje do fenov, glavnikov in potrošnega materiala kot so barve za lase ali šampone in maske. Večja podjetja kot so Loreal, Sassoon, Rush ali Tony & Guy imajo tudi večje stojnice in svoje odre, kjer predstavniki njihovega podjetja prikazujejo različne stvari, vse od njihovih najnovejših kolekcij, do preprostih in novih tehnik barvaja, striženja ali spenjanja las. polek teh individualnih odrov, so na sejmu še 4 večji odri, ki pripadajo raznim frizerskim medijom kot je Fellowship ali Hairdressers Journal (HJ). Na teh odrih pa se predstavijo individualni frizerji s svojim delom ali podjetja/saloni, ki predstavljajo svoje nove kolekcije pričesk.

Salon International privabi frizerje iz celega sveta, tako da nisem bila preveč presenečena, ko sem videla nekaj poznanih obrazov, med drugimi sem na Sassoonovi stojnici srečala tudi Steva Pavlovica in nekaj bivših dijakov Srednje Frizerske šole Ljubljana.

 

Poleg tega osrednjega prostora, se v času sejma odvjajo tudi različni seminarji in live showi. Letos smo si ogledali Live Show Saco akademije. Prikazali so njihovo novo kolekcijo pričesk s katero so oznanili prihod novih naravnih produktov za lase. Prikazali so tudi nekaj zanimivih tehnik striženja in barvanja. Kar je bilo meni najbolj všeč, ji bilo to, da so na odru imeli predstavike akademij iz različnih držav kot je naprimer Rusija, tako da smo videli kaj je trenutno moderno v različnih državah. Šov je vodil lstnik SACO akademij Richard Ashford, katerega smo imeli po končanem šovu tudi čast osebno spoznati in vprašati vse kar nas je zanimalo o njem in njegovem uspehu. Kratek povzetek za vse, ki neveste kdo je Richard Ashford: je svetovno znan frizer, lastnik internacionalne SACO Akademije, ustanovitelj enega izmed najbolj znanih frizerskih dogodkov NOISE itd. Moram reči, da nas je Richard prietno presenetil, saj si je vzel veliko časa za nas in odgovoril na vsa vprašanja iskreno, čeprav je imel ekstremno natrpan urnik.

V istih dneh kot je Salon International potekajo zvečer tudi različni večji frizerski dogodki enega izmed teh smo si ogledli tudi mi in sicer smo šli na Tribute Show, ki je bil letos posvečen Trevor Sorbieu, lastniku salona v katerem trenutno delam. na začetku šova so podelili nekaj nagrad in eno izmed teh je prejela tudi Trevor Sorbie artistična ekipa za kar smo bili vsi zelo veseli. Potem pa so se na odru z svojim delom predstavili eni izmed največjih in najbolj znanih frizerjev na svetu, ki so bili nekoč artistični direktorji pri Trevor Sorbieu. To so bili: Antoinette Beenders, Tom Connell, Sally Brooks, Eugene Souleiman and Angelo Seminara. Vsak je imel na voljo 20 minut za predstavitev dveh modelov in vse predstavitve so bile neverjetne. Vsak frizer je ubral svojo pot in v svoji pričeski predstavil del sebe in in čas, ki so ga preživeli pri Trevor Sorbieu, kar je naredilo šov zelo oseben in edinstven. Slišali smo tudi nekaj zanimivih/smešnih zgodbic iz njihovega časa v Trevor Sorbie salonu. Vsi pa so se na koncu svojega nastopa zahvalili Trevorju in vsemu kar je storil za njih. Na koncu šova smo vsi potočili najmanj eno solzo saj je bil šov res izjemen. Da so si vsi te frizerji vzeli čas, prileteli v London za 1 noč iz vseh možnih koncov sveta samo, da so naklonili svojo hvaležnost Sorbieu je res neverjetno.